Άρθρα - Blogs

Η Σιωπηλή Πρόκληση της Βαρηκοΐας με την πάροδο της Ηλικίας: Συναισθηματικές και Επιστημονικές Προσεγγίσεις

2/10/2024 12:00:00 πμ

Tags • Ακοή

Η βαρηκοΐα, αυτή η σιωπηλή πρόκληση που έρχεται με την ηλικία, μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Στην Τρίτη Ηλικία μάλιστα είναι η 3η σε συχνότητα χρόνια πάθηση! Καθώς μεγαλώνουμε, η ακοή μας αρχίζει να εξασθενεί, και αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αποκομμένοι από τον κόσμο γύρω μας. Η αίσθηση ότι χάνουμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τους αγαπημένους μας, να ακούμε τις φωνές τους, μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.

 

Επιστημονική εξήγηση της σχέσης βαρηκοΐας και ηλικίας

Με την πάροδο του χρόνου, η ακουστική ικανότητα των ανθρώπων φθίνει σταδιακά. Αυτή η φθορά συνδέεται με αναμενόμενες αλλαγές στο αυτί, ειδικά στον κοχλία, καθώς και με αλλαγές στο νευρικό σύστημα που σχετίζονται με την επεξεργασία των ηχητικών σημάτων. Ο εκφυλισμός των τριχοειδών κυττάρων συνήθως στον έσω και εξωτριχωτών κυττάρων στον κοχλία, είναι ένας από τους κύριους λόγους για την πρεσβυακουσία (Gates & Mills, 2005).

 

Παράγοντες που επιδεινώνουν τη βαρηκοΐα

Εκτός από τη φυσιολογική φθορά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την ακοή μας, όπως η χρόνια έκθεση σε θόρυβο, που αφήνει ανεξίτηλα ίχνη στην ακουστική μας ικανότητα, ή οι γενετικοί παράγοντες που κληρονομούμε. Οι ασθένειες όπως η υπέρταση και ο διαβήτης μπορούν να επιβαρύνουν την κατάσταση, καθιστώντας την ακοή μας πιο ευάλωτη. Ακόμα και τα φάρμακα που παίρνουμε μπορεί να συμβάλουν στην απώλεια αυτής της τόσο πολύτιμης αίσθησης (Nadol, 1993).


Επιδράσεις της βαρηκοΐας στην ποιότητα ζωής

Η απώλεια της ακοής δεν είναι απλώς μια φυσική κατάσταση· επηρεάζει και την ψυχολογική και συναισθηματική μας ευεξία. Η απομόνωση που μπορεί να νιώσει ένας ηλικιωμένος, η απομάκρυνση από την καθημερινή ζωή και τις συζητήσεις που κάποτε τον γέμιζαν χαρά, μπορεί να οδηγήσουν σε βαθιά κατάθλιψη και απώλεια της αυτοπεποίθησης. Αυτή η σταδιακή απομάκρυνση από την κοινωνική ζωή μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για την ανάπτυξη άνοιας (Lin et al., 2013; Livingston et al., 2017).

 

Η σημασία των προληπτικών ελέγχων ακοής από την ηλικία των 50 ετών και άνω

Η προληπτική παρακολούθηση της ακοής από την ηλικία των 50 ετών και άνω είναι κρίσιμη για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της βαρηκοΐας. Η ακοή συχνά επιδεινώνεται σταδιακά, χωρίς ο ασθενής να αντιλαμβάνεται την απώλεια, και οι προληπτικοί έλεγχοι από τον ΩΡΛ γιατρό  μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό προβλημάτων πριν αυτά γίνουν σοβαρά. Η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς η κατάλληλη παρέμβαση – όπως η χρήση ακουστικών βοηθημάτων ή άλλων θεραπευτικών μέσων – μπορεί να μειώσει την κοινωνική απομόνωση, τη γνωστική έκπτωση και την κατάθλιψη, που συχνά συνδέονται με την απώλεια ακοής.


Αντιμετώπιση και διαχείριση
Η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να αποκαταστήσει την αίσθηση της σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας, προσφέροντας τη δυνατότητα να ξανακούσουμε τους ήχους που μας γεμίζουν χαρά. Η τεχνολογία έχει κάνει θαύματα σε αυτόν τον τομέα, και η κατάλληλη εκπαίδευση στη χρήση τους μπορεί να βελτιώσει δραματικά την καθημερινότητα των ανθρώπων που παλεύουν με την απώλεια ακοής. Είναι ζωτικής σημασίας να αγκαλιάσουμε αυτές τις λύσεις για να διατηρήσουμε την ποιότητα της ζωής μας όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

 

 

Συμπεράσματα

Η βαρηκοΐα δεν είναι μια από τις συνέπειες της γήρανσης· είναι μια δοκιμασία που μπορεί να επηρεάσει βαθιά την καρδιά και το πνεύμα του βαρήκοου. Όμως, με την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη, μπορούμε να διατηρήσουμε τη σύνδεση με τον κόσμο και να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις στιγμές που μας γεμίζουν ζεστασιά και αγάπη.


Αναφορές:
  1. Gates, G. A., & Mills, J. H. (2005). Presbycusis. The Lancet, 366(9491), 1111-1120.
  2. Nadol, J. B. (1993). Hearing loss. New England Journal of Medicine, 329(15), 1092-1102.
  3. Lin, F. R., Metter, E. J., O'Brien, R. J., Resnick, S. M., Zonderman, A. B., & Ferrucci, L. (2011). Hearing loss and incident dementia. Archives of Neurology, 68(2), 214-220.
  4. Livingston, G., Huntley, J., Sommerlad, A., Ames, D., Ballard, C., Banerjee, S., ... & Mukadam, N. (2017). Dementia prevention, intervention, and care. The Lancet, 390(10113), 2673-2734.